Kalasta ammatti- päivä innosti uusia nuoria alalle!

Aurinkoinen elokuun päivä oli elämyksellinen koulupäivä Vesannon yhtenäiskoulun 7–9 -luokkien oppilaille ja lukiolaisille. Kalasta ammatti -teemapäivässä tutustuttiin kalastajan ammattiin. Yli sata nuorta oli mukana troolaamassa, tunnisti kalalajeja ja sai oppia kalankäsittelystä. Esillä oli myös muita maaseudun ammatteja.

Miten sitä parhaiten tutustuu kalastajan ammattiin? No, vesillä ja ammattikalastajan mukana tietenkin! Niinivedellä Tervossa oppilaat hurauttivat rannasta pienemmillä veneillä isomman, kalastaja Pietari Purasen veneen luo. Varovasti siirryttiin Pietarin veneeseen, jossa saatiin tuntumaa troolin vetämiseen ja ammattikalastajan välineistöön. Vesillä tuli tutuksi myös rysäkalastus. Teemu Hiltunen puolestaan kertoi kalastusoppaan ammatista.

Teemu Hiltunen kertoi kalastusoppaan ammatista ja esitteli siihen liittyvää välineistöä.

Tunnistustehtävän perusteella kalalajit näyttivät olevan oppilailla hyvin hallussa. Tehtävämonisteessa arvuuteltiin myös järvialueen tärkeintä saaliskalaa, sekä mietittiin kalastuslupajärjestelmän maksuja ja lupia erilaisissa tilanteissa. Kalaa päästiin myös maistelemaan ja tarjolla oli juuri paistettuja muikkuja. Kala maistui nuorille erinomaisesti.

Oppilaiden tehtävänä oli mm. kalalajien tunnistus. Sari Tulilan johdolla tarkistettiin, mitä kaloja tehtävässä olikaan. Hyvin oli oppilailla kalalajit hallussa!

Vesannon kala-asemalla kalankäsittelyä

Vesannon kala-asemalla Rauno Tossavainen opasti kalankäsittelyssä ja toi esiin tärkeitä asioita kalan säilymisen kannalta. Hän kävi läpi myös perustekniikat järvikalojen käsittelyyn ja toi esille erilaisia ruoanlaittomahdollisuuksia. Kala-aseman pihapiirissä yhteistyökumppanit esittelivät myös muita maaseudun ammatteja ja niiden koulutusmahdollisuuksia.

Vesannon kala-asemalla Rauno Tossavainen opasti kalankäsittelyssä.



Kalatalous tarvitsee nuoria

-Kaupallisten kalastajien keski-ikä on Itä-Suomessa melko korkea ja useat kalastusyritykset etsivät toiminnalleen jatkajaa. Myös kalojen jatkojalostuksessa ja kalastusmatkailussa on työtä ja yrittäjyyttä tarjolla, kertoo Itä-Suomen kalatalousryhmän aktivaattori Pekka Sahama. -Kalatalouden ympärillä on nyt positiivinen vire, vakuuttaa Sahama ja jatkaa: -Kotimaisen kalan kysyntä on hyvä ja vesistöistämme voitaisiin kalastaa kestävästi huomattavasti enemmän. Nuoria toivotaan alalle lisää, jotta kalastuselinkeinoihin saadaan jatkuvuutta myös tulevaisuudessa.

Itä-Suomen kalatalousryhmä on aktiivisesti mukana kertomassa kalatalouden mahdollisuuksista nuorille. Yhteistyökumppaneiden kanssa järjestetty teemapäivä on tästä hyvä esimerkki. Nuoria on myös palkattu jo kahtena kesänä peräkkäin kesäkalastajiksi kalataloihin Kerimäelle ja Vesannolle. Tämä on toteutettu yhteistyössä Kehittämisyhdistys Mansikka ry:n kanssa. Työhön kuuluu myös somettaminen. Kesäkalastajat ovat ammattikalastajan mukana kalastamassa ja kertovat kokemuksistaan sosiaalisen median kanavissa.

 

Kalastajan työvälineisiin kuuluva tekniikka kiinnosti ja kaikuluotaimessa näkyviä kalaparvia oli jännä tutkailla.

Itä-Suomen kalatalousyrityksille uusi Mestari-Kisälli -toiminta

Kiinnostuneille nuorille on myös haluttu tarjota mahdollisuus käytännölliseen koulutukseen ja ammattikalastuksen kokeilemiseen Mestari-Kisälli -hankkeessa, johon haettiin osallistujia keväällä.
 –Mestari-Kisälli -toiminta sai todella hyvän alun, toteaa Sahama. -Kaikkiaan kuusi mestari-kisälli paria on mukana hankkeessa ja vuoden aikana kisälli on yhteensä kuusi kuukautta mukana mestari-kalastajan käytännön työssä.

Niinivedellä tutustuttiin troolaukseen kalastaja Pietari Purasen välineistöllä.

Kalasta ammatti -teemapäivän järjestivät 14. elokuuta Vesannon kunta, Vesannon kalaosuuskunta ja Pietarin Kala Oy, sekä Itä-Suomen kalatalousryhmä ja Maaseutuammattiin ry yhteistyössä Itä-Suomen Yliopiston, MTK Tervo-Vesannon, Savon ammattiopiston, Savonia-ammattikorkeakoulun ja Ylä-Savon ammattiopiston kanssa. Tapahtumapaikkoina olivat Vesannon kala-asema ja Niiniveden rantautumispaikka Tervossa.

Myös muut maaseudun ammatit ja niiden koulutusmahdollisuudet olivat päivän aikana esillä.

Itä-Suomen kalatalousryhmän aktivaattori Pekka Sahama kertoo mielellään kalataloudesta nuorille. Teemapäivässä hän toimi myös venekuskina.

Teksti ja kuvat: Jaana Rissanen

 

Spread the word. Share this post!