Tehokkaasti kalastava ja norppaturvallinen rysä on kehitelty Saimaalla ammattikalastajien ja hanketoimijoiden kesken.
Verkkokalastusrajoitukset ovat pakottaneet ammattikalastajat ja hanketoimijat kehittelemään uusia norppaturvallisia pyyntimuotoja ammattikalastusammatin pelastamiseksi rajoitusten aikana. Saimaan ammattikalastajat, Kala-Leader sekä Saimaannorppa-LIFE hankkeet ovat yhteistyössä kehitelleet hyvin kalasaalista tuottavan mutta norppaturvallisen isorysän.
Rysäpyynti on ollut Norppa-alueella kiellettyä, mutta nyt kehiteltynä ja norpille turvallisena versiona siitä on tullut luvanvarainen pyyntimuoto. Uuden turvallisen isorysän juju on kiinteä teräksinen estokalteri, joka estää norpan pääsyn kalapesään. Norppa luonnollisesti seuraa kaloja rysään ruuan toivossa, mutta voi liikkua turvallisti rysän etupesässä. Norppa pääsee pois rysän nielusta tai hädän tullessa katossa olevista pakoaukoista. Kalat uivat kaltereiden taakse kalapesään, jonka muotonsa ja rakenteidensa ansiosta kalat pysyvät elossa ja hyväkuntoisina aina kokemiseen saakka.
– Tämä on kestävää kehitystä, koska se mahdollistaa myös alamittakalojen vapauttamisen vahingoittumattomana takaisin veteen, kommentoi Itä-Suomen kalatalousryhmän aktivaattori Pekka Sahama.
Hankkeiden ja ammattikalastajien mukaan lähtemisen ansiosta, isorysä on pystytty kehittämään turvalliseksi mutta myös käytännölliseksi ja hyvin saalistavaksi. Ensimmäinen 3 -vuotinen hanke alkoi 2010 jolloin kehiteltiin rysästä norpille turvallista erilaisten testien ja vedenalaiskuvausten avulla. Vedenalaiset kuvaukset mahdollistivat kalojen ja norppien liikkeiden seuraamisen rysässä ja sitä kautta kehittämään mahdollisia tarvittavia toimenpiteitä.
Toinen Saimaannorppa-LIFE – hanke keskittyi rysän pyynnin parantamiseen ja parempaan rysän käsiteltävyyteen. Nykyinen rysä on näiden kehitystöiden tulos, hyvin kalaa pyytävä, mutta myös turvallinen norpille. Ammattikalastajat ovat tehneet suuren työn rysän kehittämisessä ja testaamisessa. Yhteistyö on sujunut hyvin ja kaikki osapuolet ovat uuteen rysään tyytyväisiä. Helppokäyttöinen isorysä säästää myös ammattikalastajien työtä koska sen kokeminen kerran viikossa tarvittaessa riittää ja se on huomattavasti verkkoja nopeampi käsitellä ja kokea.
Lisätietoja:
Hankkeen koordinaattori Mikko Jokela
Saimaan Safarit Oy
044 520 0126,
mikko.jokela@saimaansafarit.fi